Thema's

Duurzaamheid

OPGAVE RAADSPROGRAMMA

Het jaar 2050 lijkt nog ver weg, maar Deurne moet nu al stappen zetten. Om deze doelen te bereiken, is de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie van belang. Iedereen moet een bijdrage leveren: gemeente, inwoners, bedrijven en organisaties. De tijd van afwachten is voorbij. De eerste veranderingen zijn in gang gezet.

Alle gemeenten in Nederland, zo ook Deurne, krijgen een groeiende verantwoordelijkheid in de Europese en landelijke duurzaamheidsdoelstellingen. De keuzes op het wereldtoneel hebben daarmee ook betekenis voor onze inwoners en ondernemers, in de directe leefomgeving, achter de voordeur, in het gedrag en in de portemonnee. Behalve dat dit een vraagstuk is van bovenaf, is het ook een lokaal maatschappelijk vraagstuk dat zich onder andere vertaalt in het houden van droge voeten, gezondheid en voldoende en betaalbare energie in de toekomst.

De actuele geopolitieke ontwikkelingen dwingen nog meer tot het maken van keuzes op gebied van de grootschalige opwek van duurzame energie, waardoor we meer zelfvoorzienend zijn en energie opwekken zonder gevolgen voor natuur en milieu.

In de Transitievisie Warmte, vastgesteld in juni 2021, staat dat bepaalde buurten in 2030 van het aardgas afgekoppeld moeten zijn. Het gaat daarbij om bestaande gebouwen. Het is belangrijk daar maatschappelijk draagvlak voor te vinden. Daarna start het proces van afkoppelen. De ambitie is om ook andere buurten binnen de gemeente Deurne te faciliteren en te stimuleren hun woningen aardgasvrij gereed te maken. We leren daarbij van de zaken die in de andere gemeenten niet goed zijn gegaan.

Uit de klimaatstresstesten blijkt met name in de kernen sprake te zijn van droogte, wateroverlast en hittestress. Ook de biodiversiteit staat onder druk, blijkt uit de Foto van de leefomgeving. Klimaatadaptatie en -mitigatie vragen om een regionale aanpak, omdat de effecten van het klimaat en de te nemen maatregelen niet beperkt blijven tot gemeentegrenzen.

Het Rijk heeft de ambitie dat de economie in 2050 circulair is. Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen. De circulariteit van de economie wordt in belangrijke mate beïnvloed door rijksbeleid.

UITGANGSPUNTEN

  • De duurzaamheidsdoelstellingen in 2030 en 2050 concretiseren naar de korte en middellange termijn, draagt bij aan het maken van de juiste keuzes om de doelen te bereiken.
  • We initiëren het terugdringen van (fossiel) energieverbruik, ook voor mensen met een smalle beurs en faciliteert voor de meer draagkrachtigen (zoals met de groene zone en het Energiehuis Slim Wonen).
  • Deurne zorgt dat de opbrengsten van het nieuwe energiesysteem zoveel mogelijk terugvloeien naar de inwoners en faciliteert investeringen vanwege het nut en niet vanuit financiële belangen.
  • We verduurzamen de eigen bedrijfsvoering en het eigen vastgoed.
  • We weten welke initiatieven er al zijn en wie wat al doet. We blijven op de hoogte van welke kansen er liggen voor het buitengebied, industrieterreinen en bedrijven.
  • We spelen een actieve rol met voorbeelden zoals de pilotprojecten op bedrijventerrein Kranenmortel en de Koolhof die in voorbereiding zijn.
  • Droogte, wateroverlast en hittestress vragen om gebieds- en wijkgerichte maatregelen die in samenspraak met inwoners en ondernemers tot stand komen en uitgevoerd worden.

Aan de slag

Deze pagina is gebouwd op 11/06/2023 16:03:09 met de export van 11/06/2023 15:52:21